Eygelshoven door de eeuwen heen - LHC

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Eygelshoven door de eeuwen heen

Eygelshoven door de eeuwen heen

100 jaar Grote kerk Eygelshoven (Deel 5) | Joep Nicolas

10 januari 12:45  In 2022, is het 100 jaar geleden dat de nieuwe Grote St. Janskerk voor het eerst in gebruik is genomen. Reden om stil te staan bij de geschiedenis van deze kerk, de bouwgeschiedenis, de architecten en vooral ook de vele kunstenaars die een blijvende bijdrage hebben geleverd. In verschillende afleveringen worden bovenstaande thema’s besproken. De eerste glas-in-loodramen worden in 1923 geplaatst. Op 18 juni mag de nog jonge kunstenaar Joep Nicolas drie glas-in-loodwerken leveren voor ramen in het priesterkoor van de nieuwe kerk. De factuur van de levering is bewaard gebleven en meldt: “Drie kerkvensters in het priesterkoor, gekleurd glas-in-lood, aan f 95,- per stuk.” Deze ramen zijn destijds geschonken door de Broederschap St. Sebastianus, Mathias Brüll-Meelkop en de familie Nols. meer »

76x gelezen

100 jaar Grote kerk Eygelshoven (Deel 3)

13 december 10:30  In 2022, is het 100 jaar geleden dat de nieuwe Grote St. Janskerk voor het eerst in gebruik is genomen. Reden om stil te staan bij de geschiedenis van deze kerk, de bouwgeschiedenis, de architecten en vooral ook de vele kunstenaars die een blijvende bijdrage hebben geleverd. In verschillende afleveringen worden bovenstaande thema’s besproken. ntwerp In het Gildeboek, een tijdschrift voor kerkelijke kunst en oudheidkunde, staat een omschrijving van de eisen van het kerkbestuur: ‘Voor het interieur was geëist, zoveel mogelijk gezicht op het altaar en bovendien zitplaatsen van de kinderen zonder hinder voor de ouderen. De laatste hebben aparte, lage communiebanken gekregen. Bovendien was de eis, achter aan de kerk verhoogde zitplaatsen en het zangkoor links naast het priesterkoor. meer »

53x gelezen

100 jaar Grote kerk Eygelshoven (Deel 1)

5 december 12:30  In 2022, is het 100 jaar geleden dat de nieuwe Grote St. Janskerk voor het eerst in gebruik is genomen. Reden om stil te staan bij de geschiedenis van deze kerk, de bouwgeschiedenis, de architecten en vooral ook de vele kunstenaars die een blijvende bijdrage hebben geleverd. In verschillende afleveringen worden bovenstaande thema’s besproken. Vooraf. Op 1 januari 1890 wonen er in Eygelshoven 485 inwoners. Landbouw is de belangrijkste bron van inkomsten. Naast een smid, een kleermaker en andere nijverheidsberoepen zijn er in 1892 dertien boerderijen. Teelt van tarwe en rogge, zo’n 60 hectare, is jarenlang op het zelfde niveau. Dat geldt ook voor de veestapel. Het Oude Kerkje gelegen op de Kerkberg is de parochiekerk.meer »

70x gelezen

100 Jaar Grote Kerk Eygelshoven (Deel 2)

1 december 16:45  In 2022, is het 100 jaar geleden dat de nieuwe Grote St. Janskerk voor het eerst in gebruik is genomen. Reden om stil te staan bij de geschiedenis van deze kerk, de bouwgeschiedenis, de architecten en vooral ook de vele kunstenaars die een blijvende bijdrage hebben geleverd. In verschillende afleveringen worden bovenstaande thema’s besproken.meer »

122x gelezen

Meer nieuws
Ga naar archief

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!